een dwaaltocht door weer en wind

Adventschallenge week 3 ~ In het moment kijken

adventschallenge http://www.warrelwater.nl

Adventus. Komst. Advent is de periode van vier weken voor kerst. Het is een periode van voorbereiding, verwachting, hoop. We vieren met kerst de geboorte van Jezus Christus, de Emanuel, God met ons. Linda van het blog Mamaliefde heeft een adventschallenge georganseerd. Een challenge waarin bewustwording centraal staat. De challenge heeft vier thema’s, elke week een. Wie maar wil kan zich bij deze challenge aansluiten. Dat leek mij een goed idee. Bewustwording, bewust bezig zijn met mijn omgeving en mezelf, dat is eigenlijk altijd belangrijk. In de adventstijd, aansluitend bij het stilstaan bij een betere goede wereld. Ik kwam de challenge tegen op het blog van Webkim. Zij doet ook mee aan de Adventchallenge, alsook vele anderen. Zie ook de facebookgroep. De challenge voor deze week is: het thema ‘geluk’. Wat is jouw persoonlijk geluk? Wat maakt jouw happy? Waar ben jij dankbaar voor?

De kunst is natuurlijk om op elke dag alle momenten te zien. Als je dat kan, dan ben je vast heel gelukkig. Of juist niet, want dan zie je ook veel ellende. Je ziet en beleeft veel en intens. Misschien kan je filteren op ‘goede’ momenten? En ja, dan voel jij je wel gelukkig, maar is dat dan struisvogelpolitiek? Veel ellende dicht bij huis wordt niet opgemerkt door struisvogelpolitiek, door niet goed in het moment kijken, door onwetendheid, door een heel ander referentiekader.  In het moment kijken. Als je dat doet. Dan voel je geluk. Dan voel je verdriet. Dan verbind je je aan het moment, aan de ander. Blijf je dan op de been? Dat is de vraag.

Jaren geleden werkte ik met kinderen die geen makkelijk leven hadden. Voor mij was het heel fijn om te zien wanneer zo’n kindje met een lach en zonder spanning rondliep. Dat moment hadden we ‘binnen’. Hij gevoeld, ik gevoeld. Voor mij maakten zulke momenten het werk mogelijk. Voor hem bouwden zulke momenten, hopelijk genoeg op om al het andere te kunnen hanteren.

In mijn huidige werk heb ik te maken met studenten; de gemiddelde gezonde mens. Een heleboel studenten. Een enorme hoeveelheid studenten met elk hun eigen verhaal. En ik kijk veel minder in het moment. Er zijn namelijk ook een onnoemelijke hoeveelheid momenten. En als ik daar allemaal inkijk, blijf ik niet op de been. Ik zie wel een glimp, ik kijk wel in 20% van de momenten denk ik. Soms zie ik momenten uit mijn ooghoek en doe helemaal niets. Daar word ik niet erg gelukkig van. Kortom. Kortom? Kortom dan maar. Kortom, teveel momenten. Teveel mensen. Te weinig tijd.

Desalniettemin ben ik dankbaar voor de momenten die ik mag zien. Dat ik mag meekijken en deelgenoot mag zijn. Zo waren dat er ook deze week weer ongeveer 20% van onnoemelijk veel.

Waar ik nog meer blij van werd deze week:

Een studievriendin kwam op bezoek, heel gezellig! ’s Avonds volgden we een workshop ‘beienwasdoek maken’ bij Langergoed. Dat was ook erg gezellig en leuk om te doen. De beienwasdoek draagt bij aan een duurzamer leven: je kan er levensmiddelen in verpakken en spaart daarmee wegwerpverpakkingsmateriaal uit. Ik maakte een beienwasdoek met een appeltjesmotief. Onze kaas ligt er nu in verpakt.

 adventschallenge week 3 - In het moment kijken   http://www.warrelwater.nl

Ik stuurde een pakketje naar een ‘onbekende’. Onbekend omdat ik haar niet ken, maar ik lees haar blog. Ze voelde zich rot en ik dacht, aaaah ik heb hier iets liggen dat precies bij jou past (hoewel ik het helemaal mis kan hebben, want ik ken haar niet). Een handgemaakt oppeppertje.

 adventschallenge week 3 - In het moment kijken  http://www.warrelwater.nl

Onze zoon wordt aangetrokken door een magisch zwart gat. Het mysterieuze gat dat subwoofer heet. Sinds hij mobiel is, heeft de subwoofer een magnetische aantrekkingskracht. Je arm kan erin, eruit. Als je je arm erin stopt, terwijl je iets in je hand hebt, komt je hand soms weer leeg uit het gat. Wow, dat is een reusachtig wonder! Soms stop je je arm ook zomaar in dat gat. Gewoon, omdat het kan. Of gwn, flpppst.

De opbrengst van een half jaar (en ja, je moet (de papa) dat ding echt openschroeven).

 adventschallenge week 3 - In het moment kijken  http://www.warrelwater.nl

Ik schreef een haakpatroon voor een warme wintercowl. Niet teveel denken, gewoon doen. Afmaken, plaatsen.

 adventschallenge week 3 - In het moment kijken http://www.warrelwater.nl

De challenge voor deze week is: Iets goed doen voor een ander. Zonder dat je daar zelf beter van wordt.

 

RelatedPost

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge