een dwaaltocht door weer en wind

Conformerend kalmerend kleuren ~ kleurplaat

Conformerend kalmerend kleuren ~ kleurplaat  http://www.warrelwater.nl

Eigenlijk ben ik niet zo’n fan van kleurplaten. De kaders zijn bepaald, de voorstelling is beeldvormend (zoals de verfilming van een boek –teleurstellend toch?). En van binnen de lijntjes kleuren houd ik al helemaal niet. Dan word ik net zo chagrijnig als Pythagoras wanneer hij uit frustratie zijn tulband van zijn hoofd rukt en er al zwaaiend mee aan de hypotenusa staat. Waarom iemand in hemelsnaam over het pad loopt terwijl de bestemming niet in die richting ligt… kleurplaten? Grasallergie?

Conformisme. Jakkes.

Nee. Veel fijner is het wanneer je zelf kan tekenen. Je creëert zelf een beeld, een wereld, al tekenend, en je voedt je fantasie.

Heerlijk om te zien ook hoe dat werkt. Als onze dochter tekent, begint dit met opperste concentratie. Stilletjes tekent ze. Ze begint gewoon. Denkt niet eerst na. Soms tekent ze al grinnikend. Soms tekent ze al vertellend. Heerlijk om te zien.

Maar wat ook heerlijk is, vindt ze- en daar kan ik ook wel inkomen- is kleuren. Het geeft haar rust. Ze praat niet (en dat is heeeel bijzonder), ze hoort niet, en kleurt.

Kleuren werkt meditatief. Herhalende bewegingen binnen vaste vormen. Het ritmische geluid van het potlood of de stift op het papier. Je zal het zelf wel herkennen. Wat doe jij om tot rust te komen? Epileren? Breien?

En zo komt het dat ik geregeld ‘kleurplaten’ teken voor de kinderen. ‘Mam, wil je een zeemeermin tekenen, dan kan ik haar inkleuren?’ Sure. Zeemeerminnen. Waarom niet.

Een van de laatste kleurplaten is een herfst- kaboutertheekransje. Nog meer mensen die gekalmeerd moeten worden? Alsjeblieft, een kleurplaat. En nu niet over de paden gaan lopen, he? Daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn.

Kleurplaat kabouter theekransje pdf

Calming colouring. However I don’t care for colouring pages, it calms our daughter. Colouring, a meditative activity. You can download the pdf-file. Enjoy!

 

RelatedPost

2 Comments

  1. Janine

    Ik ben nogal anti-kleurplaat geef ik toe. 😉 Ik ga iedere week met mijn zoontje naar een inloopochtend voor thuisblijfmoeders, daar is ook altijd een tafeltje met kleurpotloden en kleurplaatjes. Ik draai die dingen vaak gewoon om als de andere moeders even niet kijken en laat zien hoe je ook op de lege achterkant kan tekenen. Veel kindjes weten helemaal niet dat dat kan… Maar goed, liever inkleuren dan helemaal niet tekenen hé? :) En ik teken soms mandala’s als het ‘andere’ tekenen even niet lukt, ook lekker meditatief en simpel. Of gewoon cirkels, met ogen dicht, heerlijk!
    Janine onlangs geplaatst…#54 Leven in de lijnMy Profile

  2. Ruth

    Haha, heeel herkenbaar hoor. Maar mijn principes zijn toch wat milder geworden sinds ik kinderen heb gekregen. Het heeft ook een andere kant. En bij ons thuis overheerst het zelf tekenen in grote mate, dus ik maak me helemaal geen zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge