een dwaaltocht door weer en wind

Adventschallenge week 4 ~ Egoïsme

Adventschallenge week 4 - egoisme http://www.warrelwater.nl

Adventus. Komst. Advent is de periode van vier weken voor kerst. Het is een periode van voorbereiding, verwachting, hoop. We vieren met kerst de geboorte van Jezus Christus, de Emanuel, God met ons. Linda van het blog Mamaliefde heeft een adventschallege georganseerd. Een challenge waarin bewustwording centraal staat. De challenge heeft vier thema’s, elke week een. Wie maar wil kan zich bij deze challenge aansluiten. Dat leek mij een goed idee. Bewustwording, bewust bezig zijn met mijn omgeving en mezelf, dat is eigenlijk altijd belangrijk. In de adventstijd, aansluitend bij het stilstaan bij een betere goede wereld. Ik kwam de challenge tegen op het blog van Webkim. Zij doet ook mee aan de Adventchallenge, alsook vele anderen. Zie ook de facebookgroep. De challenge voor deze week is: Iets goed doen voor een ander. Zonder dat je daar zelf beter van wordt.

Het thema van deze week deed me direct denken aan het volgende filmpje. Wijs niet waar? Deze serie zit vol met wijsheid. Niet zelden heb ik mezelf erop betrapt dat ik ‘friends’ als gelijk aan wetenschappelijke onderbouwing gebruik in lastige kwesties. Dat vertel ik er dan niet bij natuurlijk.

Dus eigenlijk bestaat dat niet, iets goed doen voor een ander, zonder dat je daar zelf beter van wordt. Je voelt je erg goed, een beetje beter zelfs dan die ander die niet zomaar iets doet voor een ander. Tjonge, wat goed van mezelf. 

En bovendien wat is goed? Wat ik goed vind, vindt die ander misschien wel een slechte zaak. Balen zelfs. Zo kwam ik na een paar dagen ziek weer op het werk, terwijl ‘mijn’ studenten me graag nog een dagje uitzieken hadden gegund. ‘Ruth, blijf gerust nog even thuis, overhaast het niet…’ Maar nee, ik was zo gedreven en eigenwijs om toch, speciaal voor hen, te komen en goed te doen voor hen. Hun toekomst. Haha, gnagna. Dat gaf me toch wel een gevoel van voldoening.

advetschallenge week  4- egoisme

Zit ik hier heel hard na te denken over wat ik dan gedaan heb deze week. Druk en ziek maakt dat ik daar niet zo bewust mee bezig geweest. Het lijkt mij dat de meeste mensen de meeste dagen goed doen voor een ander en zichzelf. Want, echt, zal het motief niet altijd egoïstisch zijn?

De kinderen voorzien in de basisbehoeften: eten, slaap, knuffels, lezen enzovoort. Jasjes breien voor de poppen, want die hebben ook basisbehoeften. Een luisterend oor bieden. Een supertoffe les ontwerpen. Een pb-bericht op fb. Egoïsme omdat het voldoening geeft. Het levert wat op. Ja het levert de ander wat op als jij de behoefte goed interpreteert. Echter, de motivatie komt vanuit dat het jou iets oplevert. Mij.

En dat is zoals het is. Het geeft bestaansrecht. Het geeft gehoor aan de scheppingsdrang van ieder mens. 

Zo komen we aan het eind van de adventschallenge. Wellicht volgend jaar weer. Fijne dagen toegewenst allemaal!

RelatedPost

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge