een dwaaltocht door weer en wind

Zen zien ~ zen tekenen

Doen wat goed werkt voor je en in dit geval ‘me’. Dat is niet alleen verstandig (bleh) maar zeker ook zinnig. Vandaar dat ik een oude oefening en methode weer ga oppakken, startende vandaag.

Zen

In mijn studie creatieve therapie (richting beeldend vormen), kwam ik in aanraking met het ‘zen-zien-tekenen’.

Het is een oefening in het waarnemen, in aandacht geven; alsook een oefening in het tekenen.

Door je volledige aandacht te richten op een voorwerp, een mens, jouw omgeving en echt te kijken naar wat je ziet, richt je volledige aandacht.

Je tekent daadwerkelijk wat je ziet. Niet dat wat je denkt te zien, nee, je volgt met je pen je oog.

Je ziet niet alleen met je ogen. Je ziet, je verplaatst je in je onderwerp, beweegt als het ware mee en beweegt letterlijk je pen (potlood, penseel, of wat je maar vasthoudt).

Je kijkt daarbij naar jouw onderwerp (en bent haast het voorwerp) en niet of nauwelijks naar je papier.

Het boek dat ik hierbij gebruik(te), is ‘Zen zien Zen tekenen’ van Frederick Frank. Frederick Frank is de grondlegger van het zen-zien-tekenen.

paard  zen-zien-teken

Voor mij was dit een erg ontspannende methode. Hoe vaker ik dit deze oefening deed, hoe meer rust ik ervoer. Ook merkte ik dat mijn oog-hand coördinatie verbeterde: ik tekende steeds meer herkenbaar.

 

Contact

Zen-zien-tekenen is naar mijn idee ook een oefening in contact maken. Met het onderwerp en met jezelf.

Contact met het onderwerp, doordat je je spiegelt aan hetgeen je tekent, je leeft je in, je bootst na.

Contact met jezelf doordat je rust vindt; ritme.

Eerst niet, tenminste, ik niet. Eerst kwam ik mezelf tegen: het leek nergens op wat ik tekende. Dat is bij deze methode natuurlijk te verwachten, maar zelfs dat gegeven hielp niet tegen de teleurstelling. Ik kon nog zo stellig tegen mezelf beweren dat ik niet om het product op papier gaf, met als bewijs dat ik deze methode durfde te beoefenen. Maar ik merkte het aan de directe teleurstelling na het zien van wat ik getekend had en ook aan welke schetsen ik onderop de stapel legde zodat een ander de nog enigszins esthetisch verantwoorde schetsen zag. Oeioei, moeilijk te verkroppen dat ik daar niet over heen kon stappen…

En na bijna elke dag te schetsen volgens deze methode, werden mijn tekeningen dus anders. Anders als in: meer gelijkend. En anders als in: interessanter.

Wanneer ik teken volgens de zen-zien-tekenen methode, vind ik dat de lijnvoering en daardoor het hele beeld erg boeiend is om naar te kijken. Het geeft een weerspiegeling van het onderwerp dat ik teken. Het is geen zakelijke weergave, er zit een beetje meer in. Het geeft iets terug van de sfeer en de eigenheid van het moment.

 

Tekenen

Zo, dapper hoor. Ik begon vandaag opnieuw. En niet veilig alleen, zoals 15 jaar geleden. Nee die luxe is me vandaag de dag niet gegeven. Ik tekende mijn kinderen (die natuurlijk ook aan het tekenen waren)… en mijn dochter van vijf kwam kijken en zei: goh wat stom, wat saai… (welke mening nog wat bijtrok toen ik haar ging tekenen in plaats van haar broertje)

En daar was ik weer terug, op dezelfde plek van 15 jaar geleden. En dan nu vooral teleurgesteld dat ik –tjonge jonge- blijkbaar nog steeds en alweer teleurgesteld kon zijn over zo’n onzinnigheid. Zo zie je maar, niets is voor eeuwig.

 

En reken maar dat ik niet mijn minst gelijkende tekening hier als illustratie gebruik. Want, tja, ik doe maar niet alsof ik daar al (weer) tegen kan.

 zoon tekent zen-zien-tekenen

dochter tekent-  zen-zien-tekenen

kinderen zen-zien-tekenen

RelatedPost

2 Comments

  1. Jane

    Wat prachtig mooi. Dat paard… Ik had er nog nooit van gehoord, deze methode. Heel leuk om er over te lezen en sowieso een prachtig blog. Leuk dat je mijn blog hebt bezocht, dank voor je comment en voor het delen.

    1. Ruth

      Hallo Jane, geen dank voor het delen, een goede zaak nietwaar? En bedankt voor je mooie compliment. Ik ben je gaan volgen via bloglovin’, dus ik zal nog meer van je gaan lezen, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge