een dwaaltocht door weer en wind

samen lol ~ zen-zien-tekenen

Zen-zien-tekenen

Een oefening in het waarnemen, in aandacht geven; alsook een oefening in het tekenen.

Door je volledige aandacht te richten op een voorwerp, een mens, jouw omgeving en echt te kijken naar wat je ziet, richt je volledige aandacht.

Je tekent daadwerkelijk wat je ziet. Niet dat wat je denkt te zien, nee, je volgt met je pen je oog.

Je ziet niet alleen met je ogen. Je ziet, je verplaatst je in je onderwerp, beweegt als het ware mee en beweegt letterlijk je pen (potlood, penseel, of wat je maar vasthoudt).

Je kijkt daarbij naar jouw onderwerp (en bent haast het voorwerp) en niet of nauwelijks naar je papier.

samen lol - zen-zien-tekenen-klein

Zo hard lachen dat je bijna in je broek plast. Met de benen over elkaar gieren van het lachen en dan snikkend tot bedaren komen, totdat je elkaar weer aankijkt en weer in brullen uitbarst. Kan je je er iets bij voorstellen? Ja, dat kan je. Zo was het bij ons vandaag. We waren aan het tekenen, mijn zoon, dochter en ik.

Althans, mijn zoon wil ‘klippen’. Dus mijn dochter en ik gingen tekenen. En mijn zoon klipte.

Ze zag mij tekenen op de zen-zien- tekenen manier en had de klok horen luiden… Ze deed een hand voor haar ogen en probeerde mij te tekenen. Dat was al de grootste lol natuurlijk.

 Ik dacht, het kan geen kwaad om een beetje kunstzinnig verantwoorde opvoeding rond te strooien, dus: ‘als je nou wel naar mij kijkt, ja met je ogen ja, en dan niet naar je papier kijkt, maar wel tekent wat je ziet’.

Nou dat leek haar wel wat: ‘dan teken jij mij en dan teken ik jou’.

En zo geschiede het.

zen-zien-tekenen

En het was  h i l a r i t e i t  alom! Ze vond het om te gieren wat ze zelf tekende, maar ook zeker wat ik tekende. ‘mamaaaaa ik heb een mond onder mijn kiiinnnn, whahahaa (gieren, brullen, snuiven, snikken)’.

lol- zen-zien-teken

Geweldig wat een lol.

Uiteindelijk stond ook ik op papier, met ogen in mijn haar en een indrukwekkend decolleté. Gek genoeg is er ook een kroon op mijn hoofd geobserveerd, dat is wel wonderlijk.

zen-zien-tekenen

En mijn zoon die klipte onverstoord verder…

 zen-zien-tekenen

 

 

 

 

 

RelatedPost

6 Comments

 1. Ruth

  Hallo Janine,

  Dat doet me deugd! Ik heb het geleerd tijdens mijn opleiding beeldende creatieve therapie. Althans de basis. Het sprak me erg aan en met behulp van het boek: zen, zien- zen, tekenen, heb ik het tijdens mijn opleiding veel gedaan. Fijn dat je me attendeert op de community. Ik zal me registreren. Leuk! Zie ik je ook daar.

 2. Janine

  Leuk! Er is nu ook een galerij voor mensen die het ‘inofficiëel’ hebben geleerd, die was er vanochtend nog niet (de galerij voor ‘andere’ werken http://www.teken-licht.nl/viewforum.php?f=9). Als je wilt kan je je tekeningen daar delen, ik vind ze heel erg leuk, vooral met het verhaal erbij. Ik moet nog even wachten tot ik dat soort experimenten met mijn zoontje kan doen, hij is pas tweeënhalf. 😉

  1. Ruth

   Ja, het is echt heel leuk om met haar te tekenen. Ze heeft er echt plezier in en het kalmeert haar ook. Ze praat altijd… behalve als ze tekent. tja, onofficieel… ik was al aan het zoeken naar waar lessen worden gegeven. Heb jij enig idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge