een dwaaltocht door weer en wind

Waterkefir magie

waterkefir magie  http://www.warrelwater.nl/blog

Door een collega kreeg ik een portie waterkefirkorrels aangesmeerd. Waterkefir. Ik had er nog nooit van gehoord. Toen mijn collega erover vertelde klonk het haast magisch. Een zelf vermenigvuldigende drank. Wow. Met een levend ingrediënt. Een microcultuur. Een volkje in een weckpot. Wow! Ik mocht ook nog een bekertje proeven en het smaakte verrukkelijk.

Zo komt het dat ik sinds een week of drie waterkefir voor het keukenraam brouw.

Waterkefir is een probiotische drank met vele vitamines, goede bacteriën en antioxidanten. Waterkefirkorrels zijn een symbiose tussen bacteriën en gistcellen. Ze vormen een samenleving van micro-organismen.

waterkefir magie  http://www.warrelwater.nl/blog

Er zijn verschillende (Nederlandse) websites te vinden die goed uitleggen wat waterkefir precies is. Dat kunnen zij beter dan ik.

Het schijnt dat waterkefir een erg gezonde drank is, die een regulerende werking heeft op het gehele lichaam. Nou dat klinkt toch geweldig allemaal!

Ik ging meteen aan de slag. Allereerst maakte ik een versie met agavesiroop in plaats van suiker. Het leek me namelijk niet zo gezond, 70 gram suiker op een liter water. Maar daar ging ik al de mist in. Mijn waterkefir was niet te pruimen. De suiker die toegevoegd wordt, dient als ‘voer’ voor het waterkefirvolk en zit naderhand niet of nauwelijks meer in de waterkefir. Dus ging ik overstag en de tweede keer was mijn waterkefir lekker. Ik had de eerste 48 uur zeer slecht voor mijn volk gezorgd en ze niet van voeding voorzien. Ziekenboeg…

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

Op al die verschillende websites staan ook verschillende bereidingswijzen. Na wat geëxperimenteer doe ik nu het volgende:

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

Waterkefir

Benodigdheden:

Weckpot inhoud 1,5 liter

Kunststof zeef

Plastic lepel

100 gram waterkefirkorrels

1 liter water

½ biologische citroen

2 biologische vijgen

50 gram biologische (riet)suiker

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

Doe 1 liter water in de weckpot en roer daar de 50 gram suiker doorheen. Vervolgens gaan de waterkefirkorrels erbij.

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

Was de citroen en gebruik een halve. Doe de halve citroen ook in de weckpot. Vervolgens doe je de twee vijgen erbij.

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

De weckpot mag dicht en je plaatst hem op een lichte plek, maar niet in de directe zon.

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

Er zal wat druk opgebouwd worden in de pot, maar een weckpot is zo gemaakt dat lucht vanzelf ontsnapt. Zet de pot ongeveer 48 uur weg en roer af en toe alles door elkaar met een plastic lepel. Het schijnt dat waterkefir niet goed tegen metaal kan. 

Door het gisten wordt er ook een beetje alcohol aangemaakt. Dit is een kleine hoeveelheid, ik lees in verschillende bronnen dat het gaat om 0,5 tot 2 % alcohol. Om deze reden geef ik de waterkefir niet aan mijn kinderen. 

Wanneer de waterkefir ongeveer 48 uur heeft gestaan, doe ik het volgende:

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

Ik vis eerst de vijgen en de citroen eruit. Vervolgens leg ik de kunststof zeef op een kom en giet de weckpot leeg. De waterkefirkorrels blijven dan achter in de zeef. Afhankelijk van de conditie van de waterkefirkorrels en van de hoeveelheid suiker, en wellicht nog van andere zaken, zijn de korrels in hoeveelheid vermeerderd.

Bijvoorbeeld: Ik had de laatste keer twee weckpotten staan met in totaal 200 gram waterkefirkorrels. Na 48 uur was dat 380 gram geworden. Ik had 50 gram suiker per pot (dus per 100 gram korrels) gebruikt.

Spoel de korrels goed af met koud water. Warm/ heet water is ook niet goed voor de korrels.

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

Doe de waterkefir die in de kom zit, in een plastic of glazen fles en zet het in de koelkast. Tada! drink jezelf naar blakende gezondheid!

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

Je kunt met de afgespoelde waterkefirkorrels het proces opnieuw starten. Misschien zijn de waterkefirkorrels na een keer al verdubbeld en kan je twee weckpotten waterkefir brouwen.

Na verloop van tijd kan je wel tien potten neerzetten, maar het is de vraag of je ook tien liter drinkt in twee dagen. En dan vervolgens vijftien of twintig liter. Dus het gevolg is dat ook jij jouw collega’s buurvrouwen en wildvreemden op straat waterkefirkorrels staat aan te smeren. Want dat waterkefirvolk dat wordt je toch enigszins dierbaar. Je brengt het met zorg groot en ze groeien zo goed op al die aandacht en liefde… Je wilt niet alle nakomelingen op de composthoop gooien.

Je kunt overtollige korrels een paar dagen in een glazen potje in de koelkast bewaren. Doe er een beetje water en suiker bij en ze houden het even uit tot je ze aan de volgende nietsvermoedende voorbijganger kan slijten.

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

waterkefir magie http://www.warrelwater.nl/blog

Disclaimer: ik ben geen waterkefirexpert. Google is je beste vriend.

 

 

Nieuwsgierig? Lees ook:

2 Comments

  1. Linda

    Ik heb erg gelachen om je beschrijving. Mijn kefir is helaas overleden (ik had, ondanks alle berichten dat er echt nauwlijks alcohol in zit, tijdens mijn zwangerschap steeds een licht hoofd na het drinken van een glas… het onderhoud en de liefde lieten een beetje te wensen over toen ik steeds het resultaat van mijn inspanningen moest weggieten), dus als je nog korrels kwijt moet…

  2. Ruth

    Ja, kan ik me voorstellen dat je het liever niet dronk in je zwangerschap. Veel mensen geven het wel aan de kinderen, maar ik ben huiverig. Iets van: als ze het geproefd hebben…. En jazeker ik heb 200 gram korrels in de koelkast. Wij wonen in regio Zwolle, is dat in de buurt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge